Aloittelevia kirjailijoita uhkaa usein valkoisen sivun tauti, tai kappaleen aloittamista vaikeuttava inspiraation katoaminen.

Ammattimaista kirjoittamista kohtaan – Luovuuden löytäminen

Vaikka rutiinin muodostaminen auttaa tämän välttämisessä huomattavasti, kirjoittaja voi käyttää hyväkseen muitakin kikkoja ja valmistautumis menetelmiä. Rutiini tarkoittaa että olet tiukka itsesi kanssa, etkä anna tekosyiden päästä kirjoittamisen edelle. Jos haluat siitä itsellesi ammatin, sinun tulee kohdella sitä ammattimaisena toimintana, eikä odottaa maagisen inspiraation iskemistä.

Kirjoitus ympäristö

Rutiinin lisäksi on tärkeää että teet kirjoitus ympäristöstäsi itsellesi sopivan. Jos käytät päivässä useamman tunnin tietokoneen ääressä kirjoittaen, pidä huolta että tietokoneesi on kunnossa. Jos kone on vuosikausia vanha, ja netti pätkii jatkuvasti taustatutkimusta tehtäessä, se hidastaa kirjoittamista, ja antaa huomiolle tekosyyn vaeltaa pois edessä olevasta tekstistä. Tämä ei tarkoita että kirjoittajan tietokoneen tulee olla kallein mahdollinen, mutta sen tulee toimia kunnolla!Tarkista että kirjoituspöydän valot ovat mukavat silmille, ja tuoli jolla istut kirjoittaessasi on tarpeeksi mukava että siinä viihtyy tunteja. Liian korkea tai matala pöytä aiheuttaa epämukavuuden tunnetta, joka saattaa taas toimia tekosyynä kirjoittamisen hitaudelle. Mieti tykkäätkö kirjoittaa hiljaisuudessa, taustamusiikin voimin, vai haluatko taustalle kahvilan meteliä tai luonnon ääniä. Mieti mitkä asiat saavat sinut lopettamaan kirjoituksen tekemisen liian aikaisin. Käytkö esimerkiksi tunnin päästä aloituksesta hakemassa kupin teetä ja jäät sille tielle, tai laitatko television vahingossa päälle ja jäät sitä tuijottamaan? Siirrä ihmeessä telkkari pois työpöydän äärestä, ja tee itsellesi pannullinen teetä ennen kirjoittamisen aloittamista. Jos sinulla on tilan puolesta siihen mahdollisuus, aseta kirjoitus pöytäsi paikkaan jossa et vietä vapaa-aikaa. Pienikin kotitoimisto auttaa muistuttamaan että kirjoitus on työtä, ja siihen käytetty aika tulee tulee olla produktiivista.

Inspiraatiota metsästämässä

Ajan käytön maksimoimiseksi, kirjoittajan kannattaa laittaa aikaa inspiraation hakemiseen kalenteriin itse kirjoituksen ulkopuolelle. Laita kalenteriin viikoittainen tuokio jonka aikana luet tarkoituksellisesti kiinnostavia blogeja, kirjoja, ja artikkeleita. Kerran viikossa tehtävä ekskursio taidenäyttelyyn, luennolle, tai vaikkapa luonnon helmaan, tuo myös luovuuteen uusia värejä.

Inspiraatiota metsästämässä

Muista että vaikka itsekritiikki on tervettä, ja ulkopuolisten kritiikistä oppii paljon, vahva usko omaan luovaan työhön on tärkeä ase kirjailijalle,. Jos sinä et ajattele että kirjoittamasi teos on hyvä, miksi kukaan muu haluaisi sitä lukea. Kehitä itseluottamustasi tarkoituksellisesti,  tekstisi ei välttämättä tule olemaan aina täydellistä, mutta usko itseesi ja kykyyn tuottaa sisältöä. Muista että ulkopuolinen kritiikki ei aina tule täysin rehellisistä lähteistä, ja jos julkaiset esimerkiksi blogi kirjoituksia, kaikkia kommentteja ei kannata ottaa tosissaan. Vahvan itsetunnon omaavan kirjailijan on myös helpompi ottaa vastaan konstruktiivista kritiikkiä, ja käyttää hyväkseen sen tarjoamia parannusmahdollisuuksia. Inspiraatio saattaa löytyä mitä ihmeellisimmistä paikoista, ja jos valkoisen sivun tauti tuntuu vaivaavan tavallista vakavammin, sisäisen luovuuden uudelleen kalibrointi saattaa auttaa asiaan. Unohda hetkeksi vakava artikkeli, tai kuvitteellinen maailma jossa olet viettänyt päiväkaudet, ja kirjoita jotain täysin muuta. Miten olisi vaikkapa edellisen yön unien ylöskirjaaminen, tarinan keksiminen naapurin oudolle ukolle, tai fanifiktion kirjoittaminen vaikkapa Harry Potter hahmoille. Harjoituksen tarkoituksena on jatkaa kirjoittamista aikataulun mukaisesti, ja tätä kautta pitää itsekuria kohdillaan, mutta irrottaa ajatukset niitä sillä hetkellä valistsevasta ongelmasta. Myös sanelu harjoitukset saattavat auttaa luovuuden kadotessa. Useimpien tekstinkäsittelyohjelmien toiminnoista löytyy nykypäivänä äänentunnistus ohjelma. Jos ajatuksia on vaikea laittaa paperille näppäimistön kautta, laita ohjelma päälle läppärillä tai puhelimessa, ja anna mielesi vaeltaa aiheen parissa hetken verran. Vaikka sessiosta seuranneesta tekstistä ei välttämättä löydy suoraan käytettävää materiaalia, se saattaa johtaa ajatusten avautumiseen uusille reiteille.