Useat ammatikseen kirjoittamisesta haaveilevat ovat kuulleet siitä kauheasta kirjoittajan blockista, ja valkoisen sivun taudista. Suurin osa ammatikseen kirjoittavista eivät kuitenkaan tunnista kummankaan oireyhtymän oireita, vaan he tietävät että paras tapa saada kirjoitettua on istua tietokoneen ääreen, ja aloittaa vaan rauhallisesti naputtelemaan lauseita paperille.

Ammattimaista kirjoittamista kohtaan – Rutiinin tärkeys

Hyvä ja menestyvä kirjoittaja omaa loistavan itsekurin, jonka seurauksena deadlinet eivät vaikuta painajaismaisilta haasteilta, vaan normaaleilta merkinnöiltä viikottaisessa kalenterissa.

Taustatutkimus

Hyvä kirjailija tekee tutkimustyön ennakkoon, usein jon ennen työtehtävän vartmistumista. Ole utelias kaiken mahdollisen suhteen, pidä hyviä muistiinpanoja, ja täytä aivosi turhalla nippelitiedot oudoista tapahtumista. Työtehtävien väliin jäävä luoppo aika kannattaa käyttää aktiivisesti omaa tietoaan laajentaen, sillä koskaan ei tiedä milloin esimerkiksi hyvä yleissivistys uusimmista ruokatrendeistä tulee tarpeeseen. Tutkimustyö hoituu vaikkapa lehtiä lukemalla, taidenäyttelyissä ja elokuvissa käymällä, ja ihmisten kanssa keskustelemalla. Kirjojen lukeminen auttaa paitsi aineiston keräämisessä, myös oman kirjoitustyylin kehittämisessä. Mieti tarkasti lukemaasi tekstiä, ja sitä minkä takia se vaikuttaa sinuun juuri sen uniikilla tavalla. Uusia ihmisiä tavatessasi kiinnostu aidosti heidän elämän tarinoistaan, tavasta jolla he näkevät maailman, ja tavasta jolla he esittelevät itsensä kanssaeläjille. Kuuntele ihmisten tarinoita aidosti kiinnostuneena, kysy kysymyksiä ja odota heidän vastauksiaan. Muista että ei ole olemassaa yhtä oikeaa muistiinpanojen tallentamis muotoa. Usea tykkää edelleen vanhanaikaisesta nahkakantisesta muistikirjasta, ja painakasta kuulakärkikynästä. Toiset meistä eivät kykene lukemaan omia harakanvarpaitaan, ja luottavat mielummin Evernoten tyyppisiin mobiili sovellutuksiin. Tärkeintä on että kannat mukanasi muistiinpanovälineitä jatkuvasti, ja pidät yllä rutiinia jossa teet muistiinpanoja aina kun jotain mielenkiintoista tapahtuu. Usea huippukirja on jäänyt kirjoittamatta, kun sen potentiaalinen kirjoittaja ajatteli että kyllä hän sen muistaa myöhemminkin. Muista myös katsastaa ja tallentaa muistiinpanosi tasaisin aikavälein, oli se sitten kerran viikossa, kuukaudessa, tai vuodessa.

Kirjoitusprosessi

Mieti kirjailijana mikä prosessi sopii sinulle itsellesi parhaiten, päivittäinen maali sopii useille, ja tätä auttamaan on  kehitetty useita mobiili ja netti sovellutuksia. Oli maali sitten yhden artikkelin, tai tietyn sanamäärän kirjoittaminen, kannattaa tehdä itselleen selväksi että tästä ei jousteta. Jos olet päättänyt kirjoittaa tuhat sanaa päivässä, kirjoita tuhat sanaa päivässä vaikka olisit lomalla, kipeänä, tai karmivassa krapulassa.Ahkera kirjailija myös usein kirjoittaa samaan aikaan päivästä. Rutiinia on helpompi noudattaa kömpimällä työpöydän ääreen joka päivä aamu kahdeksalta, kun esimerkiksi jos päätät tehdä kaikki muut hommat ensiksi alta pois. Päivä on pian kulunut siivouksen ja järjestelyn puitteissa, ilman että paperille on ilmestynyt sanaakaan. Hyvä idea on myös pitää sekä sanamäärä että kirjoitusaika tiukkana. Liika määrä aikaa aiheuttaa laiskuutta, ja liian suuri sana määrä suorituspaineita. Muista myös että kirjoittajan tulee kirjoittaa, ja vaikka keräisit kuinka suuren määrän materiaalia, siitä ei tule itsestään kirjaa tai artikkelia. Sinun tulee istua alas ja laittaa sanoja paperille. Näillä tulee myös olla jonkin näköinen maali. Oletko kirjoittamassa fiktio kirjaa, asiallista artikkelia, vaiko käsikirjoitusta elokuvaa varten. Mieltään voi aina muuttaa, mutta alussa kannattaa miettiä paras lopputulos valmiiksi ja suunnata sitä kohden.

Kirjoitusprosessi

Menestyvät kirjailijat myös kouluttavat itseään kirjoituksen jalossa taidossa. Lue kirjoja ja artikkeleita kirjoittamisen parantamisesta, tee kirjoitusharjoituksia tarkoituksella, ja käy vaikkapa tunnettujen kirjailijoiden luennoilla. Jos paikkakunnallasi järjestetään luovan kirjoittamisen työpajoja, näihin osallistuminen saattaa avata uusia ovia kirjallisuuden ihmeelliseen maailmaan. Mieti omaa kirjallisuuden alaasi ja opettele sen sisäiset rakenteet niin hyvin että sinun ei tarvitse tarkoituksella miettiä niitä enään kirjoittaessasi.