Tunnetko kuinka tuskanhiki nousee pintaan heti, kun pitäisi kirjoittaa jotain?

Asioiden ja ajatusten paperille tai tietokoneen ruudulle siirtäminen ei aina ole helppoa, mutta aivan kuten moni muukin asia, kirjoittaminen on taito jota voi harjoitella, ja jossa voi kehittyä. Hyvästä kirjoitustaidosta on paljon hyötyä opiskeluissa ja työelämässä, sillä usein meidän on annettava itsestämme hyvä vaikutus kirjallisesti ennen kuin edes voimme tavata ihmisiä, jotka voivat päättää meihin vaikuttavista asioista, kuten opiskelu- ja työpaikoista, arvosanoista, kauppasuhteista, jne. Harvassa työssä ei koskaan tarvitse kirjoittaa sähköpostia, tehdä esitelmiä tai raportteja. Jos hallitsemme kirjoittamisen taidon, voimme kommunikoida ja viestiä ajatuksemme paremmin, ja saada myönteisiä reaktioita pyrkimyksillemme, oli kyse sitten työstä tai ihmissuhteista, tai kuten yleensä, molemmista.

Kehity kirjoittajana

Vinkkejä kirjoittajalle

On tärkeää hallita perusasiat. Oikein tai väärin, monet ihmiset arvioivat älykkyyttäsi ja koulutustaustaasi sen perusteella osaatko käyttää yhdyssanoja, pilkkuja, isoja alkukirjaimia ja muita kielioppiin liittyviä elementtejä oikein. Jos olet epävarma kielioppisäännöistä, voit hankkia pienen kielioppikirjan, josta voit tarvittaessa nopeasti tarkastaa perusasiat. Kirjoitetaanko viikonpäivät isolla vai pienellä? Entä juhlapäivät? Mitkä sanat kirjoitetaan yhteen, mitkä erikseen? Enää vai enään, piirustus vai piirrustus, sydämellä vai sydämmellä..? Pienellä preppaamisella saat itseluottamusta, eikä sinun tarvitse tarkistaa kielioppisääntöjä enää yhtä usein.

Kirjoita paljon. Harjoitus tekee mestarin, eikä tämäkään asia ole poikkeus. Oikotietä onneen ei ole. Mitä enemmän kirjoitat, sitä vähemmän tyhjä paperi/tekstinkäsittelyohjelman ruutu sinua pelottaa. Mitä enemmän kirjoitat, sitä paremmin se sujuu, ja sitä varmemmin kehität itsellesi ominaisen tyylin. Ei haittaa, vaikka kukaan ei lukisi kirjoituksiasi – kirjoita silti.Lue paljon, sillä parhaat kirjoittajat ovat myös ahkerimpia lukijoita. Älä lue ainoastaan blogeja tai helppoja artikkeleita, vaan haasta itsesi lukemalla aiheista, jotka ovat monimutkaisia ja joiden sanasto ei ole sinulle yhtä tuttua. Lue paljon erilaista kirjallisuutta ja monenlaisia artikkeleita, ja kiinnitä huomiota sanavalintaan, lauseiden rakenteeseen, tekstin sujuvuuteen ja rytmiin. Mitä enemmän luet, sitä paremmaksi oma arviointikykysi kehittyy ja opit välttämään virheitä. Onko sinulla kollega tai ystävä, joka voisi lukea tekstejäsi? Rakentava kritiikki on erinomainen tapa parantaa kirjoittamistasi. Jos lähipiiristäsi ei löydy ketään sopivaa henkilöä, ehkä voit osallistua kirjoittajapiiriin. Ehkä lähistöllä toimii sellainen, tai voit löytää kirjoittajapiirejä myös internetin kautta. Siellä voit luetuttaa tekstejäsi muilla, ja saada vertaiskritiikkiä – ja vuorostasi antaa palautetta muille. Tutki lempikirjoittajiesi tekstejä. Jos luet aina tiettyä blogia, koska kirjoittajan tyyli vetoaa sinuun, voit analysoida mikä juuri tämän kirjoittajan tyylissä on sinulle mieleistä. Ympyröi tekstistä kohtia joista pidät, ja käytä samaa tekniikkaa omissa kirjoituksissasi. Minkälainen aloitus on sellainen, jota ei voi ohittaa? Millainen on hyvä rytmitys? Miten kirjoittaja herättää kiinnostuksesi? Voit imitoida muiden kirjoittajien tyyliä, rytmitystä ja tekniikkaa, ja pikkuhiljaa niiden kautta muodostaa oman tyylisi. Laadi kirjoituksellesi suunnitelma, sillä se on jäsennellyn tekstin edellytys. Hyvin harva kirjoittaja kirjoittaa ilman suunnitelmaa, sillä ilman sitä teksti saattaa lähteä rönsyilemään, eikä pysy napakasti aiheessa. Editoi myös omia kirjoituksiasi, vaikka alussa saattaakin tuntua vaikealta poistaa tuskalla tuotettua tekstiä. Kirjoittaminen on suurelta osin uudelleenkirjoittamista. Poista tarpeettomia sanoja, korvaa toistuvia ilmaisuja muilla, ja tiivistä tekstiä. Hyvä kirjoittaja löytää asian ytimen, ja muotoilee sen lyhyesti ja ytimekkäästi. Lyhyt ja tiivis kirjoitus on haastavampi luoda, kuin pitkä, rönsyilevä ja monisanainen.

Vinkkejä kirjoittajalle

On todennäköistä, että ensimmäiset kirjoituksesi eivät ole yhtä hyviä kuin toivoisit. Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, vaan jatka kirjoittamista ja editoimista. Ja muista, että tehty on parempi kuin täydellinen. Mikään kirjoitus ei ikinä ole täydellinen, joten sen sijaan että hioisit jokaista tekstiä viikotolkulla, joskus on aika päättää että teksti on valmis.