Marraskuussa pimeys alkaa helposti tuntua ahdistavalta ja luovuuskin on nollassa. Toisaalta olisi kerrankin aikaa kirjoittamiselle vauhdikkaan kesän jälkeen. Avuksi tulee NaNoWriMo eli National Novel Writing Month – haaste, jossa kirjoitetaan kuukauden aikana 50 000 sanan mittainen romaani. Yhdysvalloista alkunsa saanut NaNo on levinnyt tehokkaasti ympäri maailmaa ja osallistujia riittää paljon jo Suomestakin.

NaNoWriMoa jo vuodesta 1999

Haaste sai alkunsa yhdysvaltalaisen Chris Batyn aloitteesta vuonna 1999, jolloin haasteeseen lähti mukaan 21 osallistujaa. Ensimmäisen kerran haaste toteutettiin heinäkuussa, mutta jo seuraavana vuonna se päätettiin siirtää marraskuuhun, jolloin sää olisi mahdollisimman kurja. Vuonna 2000 haasteelle luotiin omat nettisivut, joilla osallistujat jakavat vinkkejä ja tietoja edistymisestään ja kannustavat muita osallistujia eteenpäin. Nettisivun lisäksi NaNoWriMoon kuuluu nykyään keskustelufoorumi, IRC-kanava sekä oma podcast. Lisäksi tapahtuman ympärillä järjestetään useita livetapahtumia ja kampanjoita.

NaNossa kilpaillaan ennen kaikkea itseään ja aikaa vastaan. Sinnikkyyttä tarvitaankin haasteen selvittämiseksi. Haaste sopii erityisen hyvin sellaisille kirjoittajille, jotka ovat suunnitelleet kirjan kirjoittamista, mutta ovat kirjoittajina täydellisyyden tavoittelijoita. Tässä kohtaa pakotettu sanamäärä ja rajallinen aika tulevat avuksi, sillä siinä ei yksinkertaisesti ole aikaa jäädä hiomaan tekstiään liian pitkäksi aikaa. Tässä vaiheessa kirjoittamista vain tarinan pituudella on merkitystä. Toki suuri osa tuotetusta materiaalista vaatii myöhemminkin paljonkin editoimista, mutta tarkoituksena onkin ensisijaisesti päästä yli tyhjän paperin kauhusta ja olla juuttumatta tekstin parantelemiseen.

Kirjoitusmaraton palkitsee suorittajansa

Haasteen 50 000 sanaa tarkoittaa päiville jaettuna noin 1 700 sanaa päivässä, kuukauden jokaisena päivänä. Äkkiseltään haasteen sanamäärä tuntuu suurelta, erityisesti meillä Suomessa, sillä kielestämme puuttuvat kaikki välisanat. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että kuun lopussa valmiina olisi kokonainen tai millään tavoin viimeistelty romaanikäsikirjoitus, vaan ensimmäinen versio jota voi sitten muokata eteenpäin. Kyseessä ei myöskään ole kilpailu eikä tekstejä tarvitse julkaista missään, tarkoituksena on tosiaan vain voittaa itsensä. Sosiaalinen paine kuitenkin motivoi yrittämään parhaansa ja moni saavuttaakin vaaditun tavoitteen. On myös mukava tietää, että haasteen myötä marraskuun viimeisenä päivänä on valmiina jo kokonainen romaanikäsikirjoitus tai ainakin komea alku.

NaNoWriMo vaatii aikaa, se on totta. Toisaalta, jos haluaa koskaan kirjoittamisensa edistyvän, aikaa on vain otettava. Marraskuu on siihen mainio aika, sillä ainakin kirjoittaja voi saada tukea siitä, että niin moni muukin kirjoittaa samaa haastetta. Tästä on apua myös siinä, että kollektiivisen kirjoitustapahtuman myötä kirjoittajalla käytössään kerrankin jonkinlainen oma yhteisö, josta saa tukea virtuaalisessa foorumissa ja livetapaamisissa. Usein kirjoittaja työskentelee projektinsa parissa yksin ja tällöin solmukohtiin jää helpommin jumiin. Suomalaisten kasvaneen osallistumisinnostuksen myötä sivuilla on myös suomenkielisiä keskustelupalstoja sekä suomalaisten tapaamisia. Halutessaan sivuilta voi etsiä myös kirjoitusparin. NaNoWriMon sivuille voi jokainen osallistuja luoda oman profiilisivun, jossa voi halutessaan kertoa lisää omasta projektistaan ja edistymisestään. Sanamäärän kasvattamisesta voi ansaita erilaisia virtuaalisia ansiomerkkejä.

Esivalmistelut auttavat urakkaan ryhtymistä

Osallistumista varten ei tarvita erillisiä valmisteluita, mutta urakkaa helpottaa jos ehtii edes hieman suunnitella juonen kaarta etukäteen. Näin marraskuun koittaessa voi keskittyä suoraan kirjoittamiseen. Juonen pääkohtien lisäksi etukäteen voi kirjata ylös mm. päivämäärät, paikannimet, etymylogiaan liittyvät asiat ja muut myöhemmin tarkistettavat asiat. Urakan edistymistä seurataan nettisivulla olevan laskurin avulla ja tämä saattaa tuntua välillä armottomalta. Kyse on kuitenkin maratonista eikä sprinttimatkasta, joten ole itsellesi armollinen huonomman kirjoituspäivän sattuessa kohdalle. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pitää myös vapaapäiviä tai edes vähemmän kirjoittamisen päiviä, ettei luovuus tulisi käytettyä loppuun heti alkumetreillä. Tärkeintä on kuitenkin pitää hauskaa!