Monet meistä haaveilevat kirjan kirjoittamisesta jopa vuosia, mutta jostain syystä projekti ei ota edetäkseen. Ideoita riittää, ehkä jopa useampia kirjan alkuja majailee pöytälaatikossa. Mutta arjen pyöritys vie ajan, varsinkin jos lisäksi on vielä kokopäiväinen työ tai opinnot. Mistä löytyisi aikaa kirjoittamiselle?

Harva teoksiaan julkaissutkaan kirjailija pääsee Suomessa keskittymään täysin vain kirjoittamiseen, sillä valitettavasti kirjailijaksi ryhtyminen ei vielä tarkoita leveää elämää. Suomen kirjamarkkinat ovat pienet ja mikäli teosta ei heti käännetä useille kielille, joutuu kirjailija etsimään myös muita tulonlähteitä. Vielä tiukempi tilanne on esikoiskirjaansa kirjoittavilla, sillä tällöin lähes kaikilla on vielä toinen työ. Siitä huolimatta jotkut heistä onnistuvat. Salaisuus piilee rutiineissa ja kyllä, tahdonvoimassa. Tietysti inspiraatio auttaa, mutta ei valitettavasti joka päivä.

Aseta tavoite ja aloita

Alkuun pääsemisessä tärkeintä on vahva usko itseen ja omaan tarinaan. Sinä riität, ihan omana itsenäsi. Vaikka epävarmuus yrittää meille helposti sellaista väittää, ei kirjailijan tarvitse olla minkään tietyn alan asiantuntija, omata tiettyä koulutustaustaa tai olla tunnettu nimi. Jokaisella on jotain sanottavaa. Sinulla on jotain sanottavaa, siitä riittää todisteeksi se, että haluat kirjoittaa ja ideoita pulpahtelee päähäsi. Tähän liittyy myös velvollisuus, tai etuoikeus, katsantokannasta riippuen. Jos sinulle on tällainen lahja annettu, on vain ja ainoastaan reilua jakaa sitä muillekin. Anna meidänkin nauttia kirjoituksistasi, ehkäpä oivaltaa jotain uutta omasta elämästämme tai maailmasta niiden kautta. Jokainen meistä kulkee hieman omanlaistaan polkua ja moni meistä olisi kiinnostunut kuulemaan juuri sinun tarinasi. Se voi liittyä mihin tahansa, työhön, harrastuksiin tai vaikka rentoutumiseen, tai sitten vain johonkin yksittäiseen kokemukseen.

Tärkeintä on aloittaa. Tätä taas helpottaa projektin jakaminen hallittaviin osiin. Kirjaa voi helposti ajatella valtavan laajan projektina ja tämä lamauttaa. Voit hyvin kuitenkin aloittaa ensin vaikka lyhyestä tarinasta, joka sitten tarvittaessa voi toimia osana kirjaa. Lyhyenkin tarinan kanssa pääsee harjoittelemaan muotoa, kirjoitusrutiineja ja tarinan päättämistä. Ja saa ehkä helpommin kokemuksen siitä valmiiksi tulemisestakin. Toinen tärkeä oivallus on se, ettei tekstin tarvitse olla täydellistä. Sen ei tarvitse olla edes kovin hyvää, pääasia että kirjoitat. Jokaista tekstiä editoidaan joka tapauksessa, ja uudelleen kirjoittaminen on helpompaa kun olet kertaalleen saanut ideasi paperille.

Rutiineja ja istumalihaksia

Miten se teksti sitten käytännössä syntyy? Useimmille meistä rutiinien kautta. Sille löytää aikaa mikä on itselle tärkeää. Varaa esimerkiksi aamustasi aina tietty aika kirjoittamiseen, istu alas ja keskity vain siihen. Se voi olla tunti, puoli tuntia tai edes 15 minuuttia, mutta päivittäin tehtynä se todella auttaa. Mielesi yrittää varmasti varsinkin aluksi keksiä kaikenlaisia syitä miksi juuri tänään ei ehdi, mutta pidä tavoite mielessä. Huomaat pian, että kirjoittamalla edes pienen hetken joka päivä, tarina etenee yllättävän nopeasti. Toisinaan saattaa jopa iskeä se kaivattu inspiraatiokin ja kirjoittamisen parissa viihtyy pidemmän tovin. Älä silti jätä väliin seuraavaa ”rutiinikirjoituskertaa”.

Päivittäisiksi kirjoitushetkiksi suosittelen aamuja, sillä niihin harvemmin pakkautuu yllättäviä menoja. Töiden jälkeen taas alkavat helposti rutiinit ja iltaisin tekee vain mieli kaatua sänkyyn, tai ainakin tehdä jotain rentouttavaa eikä suinkaan kirjoittaa. Aamu on siis turvallisin siinä mielessä. Toki voit aikataulustasi riippuen valita minkä tahansa muunkin päivääsi sopivan hetken, kunhan pidät siitä kiinni. Yritä löytää sellainen paikka jossa sinua ei häiritä. Mahdollisuuksien mukaan jätä myös kännykkä ja ylipäänsä kaikki ylimääräinen tekeminen pois ja keskity hetken aikaa vain kirjoittamiseen. Saatat yllättyä, kun huomaat miten tarina lähteekin etenemään.