Kirjoittamiseen pätee sama sääntö kuin moneen muuhunkin asiaan: harjoitus tekee mestarin, tai ainakin kehittää kirjoittajana. Sanat ovat avain mielikuvituksen maailmaan ja parhaimmillaan voit koskettaa sanoillasi myös muita ihmisiä ja muuttaa siten maailmaa. Kirjoittamisen taito onkin sanojen käyttämisen taitoa. Kirjoittamisessa rajana on vain mielikuvitus. Kirjoittaessa sinulla on mahdollisuus luoda kokonaan uusia maailmoja omine seikkailuineen ja ihmiskohtaloineen. Voit herättää henkiin menneisyyden ja muistot tai pohtia tulevaa. Kirjoittamaan voi oppia jokainen joka haluaa, se on taito siinä missä mikä tahansa muukin.

Miten päästä alkuun?

Kirjoittamisessa usein vaikeinta on aloittaminen. Anna aivoille aikaa päästä yli tyhjän paperin kauhusta. Ideoita voi hakea todella monesta paikasta. Jos tiedät yhtään mistä haluat kirjoittaa tai sinulla on mielessäsi esimerkiksi otsikko, laita se ylös. Älä säikähdä, vaikka tuntuisi, ettet osaa kirjoittaa ainakaan kyseistä aiheesta mitään. Voit hakea ideoita esimerkiksi etsimällä aiheesta kuvia, kuvittelemalla näkemillesi ihmisille tarinoita tai kuuntelemalla muiden keskusteluja. Älä säikähdä sitä, jos ensimmäinen ideasi tuntuu liian samanlaiselta jonkun jo kerrotun tarinan kautta. Olen kokemuksen kautta huomannut, että tarina kehittää todella paljon matkan varrella eikä sitä oikeastaan tunnista edes samaksi sen ensimmäisen idean kanssa kun se on saanut kaikki täytteensä. Tarinastasi tulee kyllä omannäköisensä.

Tarina syntyy aina jostakin ja idea tulee kun sitä vähiten odottaa, mutta ei koskaan, jos sitä yrittää pakottaa. Luovuus lähtee siitä, että aivot eivät suorita ja mieli on rento. Joskus tarina alkaa aivan pienestä yksityiskohdasta, yhdestä sanasta tai kohtauksesta, esineestä tai paikasta. Kun jokin näistä saa ajatuksen laukkaamaan, voi lopputuloksena hyvinkin olla monisatasivuinen romaani. Yleensä yksi idea ei vielä riitä kantamaan tarinaa loppuun asti, mutta kaksi erillistä ideaa yhteen liitettyinä voi luoda hienon ja yllättävän kokonaisuuden.

Ideoita voi löytyä mitä yllättävimmistä paikoista

Jokaisella on oma tapansa löytää ideoita kirjoittamiseen. Toiset lukevat paljon kirjoja, toiset sarjakuvia. Osa katsoo mieluummin elokuvia tai tv-sarjoja, osaa inspiroi musiikki. Itselleni pitkät kävelylenkit ovat yleensä sellainen tilanne, jossa ideoita alkaa syntyä. Kirjailijan perusominaisuus on uteliaisuus ja avoin mieli. Ethän koskaan tiedä minkä kulman takana seuraava hieno idea vaanii.

Ideoita kirjoittamiseen voi löytää myös itsestään. Kaikki kirjoittajat kirjoittavat jossain vaiheessa omasta elämästään ja sen tapahtumista. On kuitenkin taitoa pystyä etäännyttämään itsensä omasta elämästä ja kirjoittamaan näistäkin tapahtumista vähän toisin silmin, silloin ne ovat kiinnostavia lukea muillekin. Ainoastaan se, että jokin on todella joskus tapahtunut, ei vielä tee siitä kiinnostavaa. Lukija ei myöskään tiedä mikä osa kertomuksesta on totta, eikä sillä ole väliäkään. Älä siis kiinny liikaa tarinaan, vaikka se kertoisi sinusta itsestäsi, sillä muutoksia tekemällä vasta syntyy lopullinen teos. On kuitenkin täysin normaalia aloittaa kirjoitusprosessi itseään kiinnostavista asioista ja kirjoittaa aluksi itselleen, sillä tarinaan tulee aina väistämättä osia kirjoittajan omasta elämästä, kokemuksista ja persoonasta. Tähän viittasinkin alussa kun sanoin, että tarinasta tulee sen kehittyessä aina omannäköisensä, vaikka perusajatus olisi tuttu jostain muualta.

Ideoita kannattaa kirjoittaa ylös sitä mukaa kun niitä tulee, pidä siis vihko ja kynä tai puhelimen muistiinpanot lähelläsi. Tarkkaile ympäristöäsi, pidä päiväkirjaa tai kirjoita ylös uniasi. Vie itsesi uusiin tilanteisiin ja katso, minkälaisia tunteita ja reaktioita se sinussa aiheuttaa. Ole avoin elämälle ja ympäristöllesi. Kulje kaikki aistit avoinna, sillä näin tallennat kokemukset syvemmällä tasolla.