Fiktiota kirjoitettaessa on erittäin tärkeää, että kirjoittajana todella tunnet hahmosi. Ei riitä, että tiedä mitä heille tarinassa tapahtuu tai mitä he tekevät, vaan sinun täytyy tietää heidän koko henkilöhistoriansa. Vain näin pystyt uskottavasti selittämään, miksi he reagoivat tietyllä tavalla tietyssä tilanteessa. Kaikki tämä tieto ei kuitenkaan päädy selitettynä tarinaan, vaan lukijat oppivat hahmoista heidän käytöksensä kautta, mutta kirjoittajan täytyy todella ystävystyä hahmojensa kanssa.

Nimeä hahmot, tutustu heihin

Hahmoille kannattaa heti alussa antaa nimi, näin heistä tulee sinullekin todellisempia. Voit myös miettiä, mitä he elämässään tällä hetkellä tekevät. Jos Pekka opiskelee markkinointia, onko hän valinnut alan siksi että se kiinnostaa häntä vai esimerkiksi seurannut kavereitaan? Minkälainen suhde hänellä on perheeseensä? Mistä hän haaveilee, mitä hän haluaa? Mitkä ovat hänen epävarmuutensa ja mitkä vahvuutensa? Erityisesti sivuhenkilöiden kohdalla tästä kaikesta varsin pieni osa tulee käyttöön varsinaisessa tarinassa, mutta hyvä suunnittelu näkyy silti. Henkilöt tuntuvat oikeilta ja samastuttavilta ja tarina pysyy paremmin kasassa.

Jos sinun on vaikea saada otetta siitä, keitä henkilöt oikeastaan ovat ja mikä on heidän suhteensa toisiinsa, on tähän erilaisia harjoituksia joita voit kokeilla. Itse olen ollut jumissa esimerkiksi tilanteessa, jossa päähenkilöiden parisuhde oli monimutkainen enkä jotenkin päässyt sisälle heidän todelliseen elämäänsä. Päädyin kirjoittamaan heidän nimissään kirjeitä toinen toisilleen, jossa he kertovat mitä todella ajattelevat. Ajatus saattaa äkkiseltään tuntua hölmöltä, mutta siitä voi olla yllättävää apua. Se pakottaa sinut ajattelemaan henkilöitä eri kantilta ja todella syventymään heihin. Minulle heistä tuli myös tätä kautta todellisempia ja heistä paljastui sellaisiakin piirteitä, joita en ollut aiemmin miettinyt.

Opettele karsimaan

Samoin kuin tapahtumat, kaikki kiinnostavat henkilöt eivät välttämättä mahdu samaan tarinaan. Hyvä kirjoittaja osaa myös karsia epäolennaisuudet, vaikka kyseessä olisikin lempihenkilösi. Ehkä hän voi olla seuraavan tarinan päähenkilö. Hahmoja kannattaa tutkia myös siitä näkökulmasta, mitä yhteistä heillä ja voisiko jotkut hahmot yhdistää.

Jotta hahmot olisivat kiinnostavia, jokaisella heistä tulisi olla jonkinlainen eteenpäin ajava voima, halua, tavoite tai pelko. Hahmoista tulee moniulotteisempia ja kiinnostavampia, jos heillä on myös salaisuuksia. Tämä ei välttämättä tarkoita jotain synkkää kätkettyä totuutta, vaikka voi toki olla sekin, vaan esimerkiksi jotain huonoa tapaa, muistoa tai salaista unelmaa. Mitä he pelkäävät menettävänsä tai mitä he toivovat saavansa? Mikä heitä estää?

Etsi ristiriitoja ja säröjä

Hahmoissa, kuten ihmisissä ylipäätään, mielenkiintoista on ristiriitaisuus. Täydellisen kiltit tai ilkeät hahmot kyllästyttävät nopeasti, sillä ne eivät ole uskottavia. Paljon mielenkiintoisempaa on, jos henkilö käyttäytyy huonosti tai tekee väärin jossain tilanteessa, mutta on aivan toisenlainen esimerkiksi lapsensa tai puolisonsa seurassa. Sillä näinhän me ihmiset toimimme.

Hahmojen kehittely on pitkälti psykologiaa ja ihmistuntemusta. Siksi kirjoitusoppaiden lisäksi psykologiasta kertovat artikkelit tai kirjat voivat avata näkymiä eri hahmojen mieleen ja toimintatapoihin. Voit myös hakea lisää tietoa esimerkiksi erilaisista peloista, pakkomielteistä tai addiktioista, sillä nämäkin ovat piirteitä, jotka joissain hahmoissa varmasti tulevat vastaan. Internet onkin varsinainen aarreaitta, jos haluaa lukea erilaisten ihmisten kokemuksia elämästä esimerkiksi blogien tai henkilökuvien myötä. Perinteisempi keino on pitää korvat höröllä esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai kahviloissa ja todella kuunnella, miten ihmiset kommunikoivat. Erityisen tärkeää tätä on tehdä sellaisten ihmisten kohdalla, jotka ovat erilaisia kuin sinä itse. Heitä voi olla vaikeampi kuvitella, vaikka he ovat aivan yhtä todellisia kuin sinäkin. Tämä tekee hahmojen kehittelystä myös todella mielenkiintoista!