Tarinassa voi olla useita erityyppisiä kertojia. Kaksi yleisintä ovat luultavasti kaikkitietävä kertoja ja minä-kertoja. Ulkopuolinen kertoo tarinaa laajemmasta näkökulmasta. Hän tietää tarinan kaikki käänteet ja tapahtumat, niiden syyt ja seuraukset. Minä-kertoja taas on useimmiten tarinan päähenkilö.

Näin tarinaa kertoisi kaikkitietävä kertoja:

Lämpöinen tuulenhenkäys ja pitkät heinät löivät Emilian nilkkoja, kun hän kulki omenapuita kohti. Jalkoja kutitteli niin, että oli vaikea olla nauramatta. Tyttö ojensi kättään ja hänen perässään kulkeva poika tarttui siihen; lämpöisenä, todellisena. Emilia katsoi häneen hymyillen olkansa yli. Poika oli juuri niin komea kuin hän muistikin. Ruskeat, pörröiset hiukset, jotka laskeutuivat alas otsalle ja korvien päälle kihararyöppyinä. Kirkkaan siniset silmät, joissa tuikki aina tuo sana poikamaisen kujeileva ilme. Hän hymyili Emilialle ja tuo ele sai tytön sydämen heti sykkimään kiivaammin.

Tässä taas minä-kertojan versio:

Lämpöinen tuulenhenkäys ja pitkät heinät löivät nilkkojani, kun kuljin omenapuiden luo. Nilkkojani kutitteli niin, että oli vaikea olla nauramatta. Ojensin kättäni ja hän tarttui siihen, lämpöisenä, todellisena. Katsoin poikaan olkani yli. Tämä oli juuri niin komea kuin muistinkin. Ruskeat, pörröiset hiukset, jotka laskeutuivat alas otsalle ja korvien päälle kihararyöppyinä. Kirkkaan siniset silmät, joissa tuikki aina tuo sana poikamaisen kujeileva ilme. Hän hymyili minulle ja tuo ele sai sydämeni heti sykkimään kiivaammin.

Kertojan valinta on täysin kiinni siitä mikä sinusta kirjoittajana tuntuu luontevalta ja sopii tarinaan. Mikäli olet vasta aloittelemassa kirjoittamista kannattaa kokeilla molempia tyylejä. Voit myös kirjoja lukiessasi miettiä, mikä sinua koskettaa ja miksi. On kuitenkin etu, jos opit kirjoittamaan useilla tyyleillä, sillä tällöin voit vapaasti valita juuri kyseiseen tarinaan sopivan tyylin.

Kertojatyypit eroavat toisistaan muutamalla eri tavalla. Ulkopuolinen kertoja on helpompi etäännyttää hahmosta ja näin voi näyttää muitakin näkökulmia kuin hahmon oma. Minä-kertoja taas kuvailee tapahtumia päähenkilön näkökulmasta ja on sidottu siihen, miten juuri tämä kyseinen henkilö kokee asiat. Tällöin lukijalle täytyy myös jotain toista kautta selittää asiat ja tapahtumat joita päähenkilö ei ole ollut kokemassa. Erityisesti silloin, jos tarinassa useampia päähenkilöitä, saattaa ulkopuolinen kertoja on helpompi vaihtoehto.

Minä-kertojaa käytettäessä novelleissa ja runoissa näkee toisinaan käytettävän tehokeinona lukijan suoraan puhuttelua. Tämä on minä-kertojan etu, sillä ulkopuolisen kertojan avulla tätä ei voi samalla tavoin hyödyntää. Liian usein tähän tehokeinoon ei kuitenkaan kannata turvautua, sillä se muistuttaa lukijaa samalla siitä, että kyseessä on vain keksitty tarina ja rikkoo illuusion.

Kuten jo todettiin, minä-kertojan näkökulma on hänen oma elämänsä ja maailmansa. Tässä mielessä hän on epäluotettavampi kuin ulkopuolinen kertoja. Minä-kertoja ei myöskään tiedä mitä toisten hahmojen pään sisällä tapahtuu ja saattaa muistaa tapahtumia väärin. Toisin kuin äkkiseltään luulisi, myöskään kaikkitietävä kertoja ei useinkaan ole puolueeton, vaan hänelläkin on näkökulmansa. Liian neutraali lähestyminen jättää helposti lukijan kylmäksi, sillä silloin hän ei pääse samalla tavalla samastumaan hahmoihin. Jos näkökulma tuodaan selkeästi lähemmäs hahmoja pääsee lukija samalla kokemaan vahvemmin hahmojen läpikäymät ilot ja surut. Tämä saa lukijan välittämään syvemmin hahmojen kohtaloista ja olemaan ylipäätään kiinnostuneempi tarinasta. Kummassakin tapauksessa kannattaa miettiä kuin paljon lukijalle selitetään asioita suoraan ja kuinka paljon epäsuorasti ihmisten käytöksen kautta. Jos lukija tietää kaiken eikä mikään yllätä muuttuu tarina helposti tylsäksi.

Näkökulmaa on myös mahdollista vaihtaa tarinan aikana. Tällöin kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti, saadaanko näkökulmaa vaihtamalla jotain uutta tarinaan, sillä turhat näkökulman vaihdokset hämmentävät lukijaa.