Kirjoittamista tuskin kukaan tekee siksi, että se on helppo valinta ammatiksi. Kirjoittamisprosessi on kokonaisuudessaan haastava ja raastava, erityisesti pitkien tekstien kohdalla. Kirjoittaminen vaati sopivan yhdistelmän luovuutta ja itsekuria, heittäytymisen taitoa ja mielikuvitusta. Ja loputtomasti kärsivällisyyttä. Vaikka omasta ideastaan, tarinastaan ja henkilöistään olisi kuinka innostunut, ja niistä kannattaa olla, sillä muuten ei jaksa kovin kauaa, niihin kyllästyy väistämättä jossain vaiheessa. Tämä tapahtuu yleensä viimeistään silloin kun tarina alkaa lähestyä loppuaan. Tässä kohtaa kirjoittaja alkaa helposti kiirehtiä ja juoni, hahmot, tunnelma ja rytmi saattavat kärsiä.

Maailmassa on eniten keskeneräisiä tarinoita

On varsin yleistä, että kirjoittajilla on useita aloitettuja tarinoita, mutta yhdenkään kanssa ei tunnu pääsevän loppuun. Lopulta alkuja pursuaa tietokoneen kansioista ja vihkoista ympäri asuntoa, mutta yhtään valmista tarinaa ei ole syntynyt. Tämä on äärimmäisen ymmärrettävää ja valitettavan yleistä, mutta sellainen virhe johon ei kannata sortua. Vaikka aloitettu tarina on ehkä hieman parempi kuin pelkkä idea, ei se silti ole valmis eikä siitä pääse nauttimaan. Tunnista tämä hetki, sillä silloin tarvitset kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Niitä kuuluisia istumalihaksia.

Rutiinien voimia

Helpoin tie loppuun pääsemiseksi on tehdä kirjoittamisesta tapa. Aseta itsellesi sopivia väliaikatavoitteita ja aikarajoja. Voit kirjoittaa joka päivä esimerkiksi 10 minuuttia tai 1 000 sanaa, ihan mikä itsellesi parhaiten sopii. Päätä myös, milloin haluat saada tekstisi valmiiksi. Deadlinet ovat tunnetusti luovan ihmisen paras ystävä, ainakin jos haluaa työn valmistuvan. Toki kaikille ihmisille aikataulut eivät sovi ja toiset kokevat niiden lisäävän ahdistusta, joten tässäkin kannattaa kuunnella itseään.

Itse käytän apua simppeliä työkalua TomatoTimeria, johon asetetaan haluttu aika (minulla 25 minuuttia) ja sitten kirjoitetaan ilman taukoja kunnes summeri pärähtää. Tähän sopii aivan yhtä hyvin esimerkiksi puhelimen hälytys. Pääasia on, ettet houkuttele itseäsi tarkistamaan ihan lyhyesti jotain muuta, sillä nämä tauot tuppaavat venymään. Tämän takia en halua pitää ajastinta kännykässä, sillä en halua nähdä mitään ilmoituksia tuon kirjoitusajan aikana. 10 tai 25 minuuttia on vielä niin lyhyt aika, ettei mitään tärkeää voi mennä ohitse silloin.

Monesti syytämme inspiraation katoamista kun työ ei edisty. Yllättävän usein tekstiä kuitenkin alkaa tulla kun vain istuu alas ja alkaa kirjoittaa. Vähän niin kuin alussa, kirjoita ihan mitä vain. Ja vaikka teksti tuntuisi sillä hetkellä roskalta, suosittelen ettet poista sitä. Lue teksti läpi vielä jonain toisena päivänä, se on voi olla parempaa kuin luulet tai siihen sisältyy ideoita jotka auttavat sinua kirjoittamaan seuraavan kappaleen. Jos uskallat, voit myös kysyä ulkopuolisen mielipidettä tekstistäsi, mutta tässä vaiheessa on tärkeää että kyseessä on ihminen joka haluaa sinulle vain hyvää. Kaikki kritiikki tuntuu luomisvaiheessa erityisen pahalta ja pahimmassa tapauksessa joku ohimenevä kommentti voi viedä innon kirjoittamisesta pitkäksi aikaa.

Halutaan: kärsivällisyyttä ja istumalihaksia!

Kirjoittaminen ei ole aina hauskaa. Usein on ja sanat vain lentävät paperille. Silloin kun ei ole, tarvitaan tahdonvoimaa. Jos jää aina odottamaan inspiraatiota, voi olla varma ettei tarina valmistu. Aivomme ovat erittäin taitavia keksimään tekosyitä töiden välttelylle. Joskus on tarpeeksi, että tarina etenee, vaikka kyseessä ei olisi paras tekstisi. Ensimmäisen version jälkeen tulee kuitenkin useita editointivaiheita, joten tekstiä pääsee muokkaamaan kyllä enemmän kuin haluaisikaan.

Ja lopulta, olet siis saanut ensimmäisen version kirjastasi valmiiksi? Onneksi olkoon! Kertaalleen kirjoitettua on usein helpompi lähteä muokkaamaan, ovathan ideat ja tarinan pääpiirteet jo siinä.