Kliseet ovat ilmauksia, joilla on joko yleinen merkitys tai jotka ovat menettäneet merkityksensä ajan mittaan. Nämä liialliset lausekkeet eivät tarjoa tiettyä merkitystä tai kuvaa.

Olet todennäköisesti perehtynyt moniin niistä, vaikka saatat joutua määrittämään tarkan määritelmänsä. Jotkut ovat idiomeja, joissa sanaryhmän kuvallinen merkitys eroaa kirjaimellisesta määritelmästä. Muilla kliseillä voi olla kerran ollut tarkka merkitys, joka teki niistä luovia metaforeja, mutta ne ovat nyt menettäneet reunansa, koska kyseinen määritelmä on unohdettu tai tylsistynyt liikakäytön kautta. Kliseet voivat myös hämärtää täysin kehittyneitä ideoita palvelemalla paikanpitäjinä kehittyneemmälle keskustelulle. Kliseillä ei ole erityisyyttä ja monimutkaisuutta; siksi ne eivät tee erottavia tai mieleenpainuvia panoksia kirjoittamiseen.  Kliseet eivät yleensä ole hyväksyttäviä akateemisessa kirjoittamisessa, vaikka jotkut voivat olla tehokkaita päivittäisessä keskustelussa ja vähemmän muodollisessa kirjoittamisessa. Arvioi kirjoittamisen konteksti ja varmista, että teet valinnan tarkasti, kun käytät niitä. Kliseet näyttävät tylsiltä. Käyttämällä kliseitä kerrot lukijalle, että sinulla ei ole omaperäisyyttä, jolloin he haluavat haukata ja lopettaa paperin lukemisen. Kliseet ovat epämääräisiä. On parasta käyttää tarkinta sanamuotoa todisteiden esittämiseksi ja argumenttien tukemiseksi mahdollisimman selkeästi. Kliseet menettävät uskottavuuttasi. Lukijasi ei luota sinuun luotettavana lähteenä, jos et pysty saamaan parempaa kuvausta kuin klise. Kliseet ovat huonoja korvaavia todellisia todisteita. Koska kliseet eivät ole tarkkoja, ne eivät tarjoa tarpeeksi vahvoja kommentteja todistamaan pisteesi. Varmista, että paperisi jokainen lause toimii kohti tavoitetta poistamalla merkityksetön lause. Miten kertoa, kun käytät kliseitä

Jos ohjaajat antavat palautetta, kuten “liian yleisiä”, “epämääräisiä” tai “tarkempia”, mitä he todella tarkoittavat on, että kirjoituksesi perustuu kliseihin.Pyydä ystävää kuuntelemaan, kun luette kirjoitusta ääneen. Jos hän voi päättää minkä tahansa lauseen ennen kuin olet lukenut koko asian, olet todennäköisesti käyttänyt kliseitä.   Lue vain kirjoituksesi. Lue se hitaasti ja ääneen, pysähtymämällä usein. Jos kirjoitat paperia, joka on kuvaileva, herättävätkö kaikki lauseet vahvoja kuvia? Jos kirjoitat jotain teoreettista tai vakuuttavaa, ovatko kaikki pisteesi erityiset ja selkeät? Jos jotain on helppo ohittaa tai et voi antaa sille suoraa merkitystä, palaa takaisin! Sinulla voi olla klise. Kysy itseltäsi, mitä olet kirjoittanut, on tuote tutkimuksestasi, alkuperäisestä väitteestäsi tai henkilökohtaisista kokemuksistasi.  Katsokaa johdantoasi ja päätelmääsi. Usein kirjoittajat luottavat kliseihin voimalla, mitä monet pitävät paperin vaikeimpina osina. Jos käytät sellaisia ​​lauseita, jotka kuulostavat kuuluvan mihinkään yleiseen paperiin, on todennäköistä, että ne eivät palvele sinua hyvin. Voit tietysti käyttää tiettyjä siirtymäsanoja tai argumenttimuotoja useissa papereissa, mutta yritä välttää lauseita, kuten “Koko historian…” tai ”Lopuksi…”.

Miten välttää kliseitä kirjoittaessa

Vältä varastettuja tai lainattuja tarinoita, kirjoittajan tehtävänä on kirjoittaa tarinoita – ei varastaa tai lainata niitä, ja tuoreella maalilla päällystää ne alkuperäisenä. Tämän pitäisi olla ilmeinen, mutta se ei ole aina täysin selvää. Useimmat sensaatiomaiset aineet on hoidettu kuolemaan. Ja kuten romaanikirjailija Martin Amis kertoo, hyvä kirjoittaminen on “sotaa kliseitä vastaan”. Sekä aloittaville- että kokeneille kirjoittajille kiusaus valita sisäisesti dramaattisia aiheita on vaikea vastustaa. Huumeiden tarjoukset ja rintakuvat menivät pieleen, sieppaukset, abortit, auto-onnettomuudet, murha, hulluus, raiskaus, sota – sellaisen aistillisen raaka-aineen kanssa, johon kirjoittajat voivat mennä pieleen? Kirjoittaja, joka haluaa asettaa tarinansa esimerkiksi mielisairaalaan, voi kippaa kliseiden miinakenttään.

Miten välttää kliseitä kirjoittaessa

  Jokaisella miljööllä on kliseitä, varastomerkkejä ja stereotypioita. Yhteinen stereotyyppi on nälkäisen taiteilijan. Tämä on loppujen lopuksi monien ammattimaisten taiteilijoiden todellisuus. Jopa köyhät Vincent van Gogh, joka on kaikkein heikoimmassa asemassa ja riistetty taiteilijoista, ei kestä kuvausta. Kirjeet, jotka hän kirjoitti veljelleen Theolle ja muille, osoittavat, kuinka järkevä tämä ”hullu” oli. Kliseiden todellinen ongelma on, että ne riistävät meille aitoja yksityiskohtia, jotka ovatkin vähemmän vakuuttavia ja mielenkiintoisempia.