Kuinka selättää kirjoittajan blokki

Kirjoittajan blokki, tyhjän paperin kammo, puhutaanpa tästä ilmiöstä millä nimellä tahansa, sen on kokenut jossain vaiheessa varmasti suurin osa luovista kirjoittajista.

Edessä on paperi, mutta vielä täysin valkoisena; tai tietokoneen sivu auki valmiina vastaanottamaan sanoja, mutta aivot lyövät edelleen tyhjää. Ehkä deadlinekin koputtelee jo ovella, mutta silti ei tunnu saavan yhden yhtäkään sanaa kirjoitetuksi, puhumattakaan että olisi lähelläkään valmista kirjoitusta. Mikä neuvoksi, kun se viides kahvikupillinen vain närästää, eikä suostu auttamaan blokin selättämisessä?

Onneksi sen verran moni on tämän ilmiön kokenut, että myös neuvoja löytyy roppakaupalla, aina asiaa käsittelevistä kirjoista alkaen. Katsotaanpa hieman, mistä kirjoittajan blokissa on kyse, ja minkälaisia vinkkejä löydämme päästäksemme yli siitä.

Mitä se on ja miten siitä pääsee

Jotta voi päästä eroon tästä blokkitilanteesta, täytyy myös ymmärtää mistä valkoisen paperin kammo johtuu ja mitkä oikeastaan ovat sen perimmäiset syyt? Johtuisiko tämä luovuuden äkillinen sammuminen siitä, ettei kirjoittaja ole täysillä sitoutunut asiaansa tai siitä, ettei omaa kirjoittamistaitoja? Ei varmasti. Pikemminkin tähän blokkiin vaikuttavat esimerkiksi kohtuuton itsekritiikki, suorituspaineet, perfektionismi, pelko epäonnistumisesta tai jotkin sitkeät myytit jotka kirjoittamiseen liittyvät. Inspiraatio vain katoaa, ja silloin alkavat mielessä jyllätä monet pelot. Kirjoitanko enää koskaan mitään kunnollista? Mitä jos epäonnistun nyt täysin? Olenko täysi kehäraakki? Tällaiset ajatukset ovat kenties piinanneet niinkin kuuluisia kirjailijoita kuin F. Scott Fitzgerald tai Herman Melville, tai sarjakuvapiirtäjä Charles M. Schulzia, joiden kaikkien kerrotaan jossain vaiheessa kärsineen kirjoittajan blokista. Joskus tietysti blokki voi johtua ulkoisista tekijöistä, kuten fyysisistä sairauksista, taloudellisista paineista tai vaikeuksista, tai masennuksesta. Jos nämä pystytään poissulkemaan, voidaan lähteä korjaamaan asiaa muuta kautta.

Mitä sitten tehdä tai mistä aloittaa blokin selättäminen? Koska mieli on selvästikin tilanteesta stressaantununut, tarvitaankin nyt rentoutumista ja lepoa. Ajatukset saavatkin nyt välillä lyödä tyhjää ja luovuus vaatii tilaa alkaa toimia. Tiedostamaton mieli, alitajunta, voi näin päästä työskentelemään rauhassa. Jätä paperi tai tietokone hetkeksi rauhaan ja haukkaa vaikka happea välillä niiden kahvikupillisten ryystämisen sijaan. Kun rentoudut, voi mielikuvituksesi alkaa uudella tavalla leikkiä ajatuksilla. Hetkellinen irtaantuminen luomisprosessista tekee hyvää. Joskus auttaa sekin, että lähtee pois oman kotitoimiston tai työpöydän luota. Pandemian aikana toki esimerkiksi kahviloissa istuminen ei onnistu, mutta voisiko löytää jonkin muun rauhallisen paikan ajatusten virrata vapaasti?

Mitä se on ja miten siitä pääsee

Kohtaa rohkeasti pelkosi

Elämässä tulee vääjäämättä vastaan monenlaisia tiukkoja tilanteita ja erilaisia pelkoja, eikä kirjoittajan blokki ole mitenkään tavaton siinä suhteessa. Kun mieli on saatu rentoutettua, onkin aika ottaa härkää sarvista ja blokkia hihasta: kohtaa se reilusti ja ajattele, että tästäkin kokemuksesta oppii. Tärkeätä on nyt alkaa vain kirjoittamaan jotakin. Kirjoita vaikka päiväkirjamaisesti päivän tapahtumista, tai anna tajunnanvirran soljua erilaisiksi sanoiksi tai lauseiksi, piirrä välillä tikku-ukkoja tai kukkasia, äläkä jää missään vaiheessa miettimään onko teksti hyvää vai huonoa. Pääasia että saa jotain aikaan paperille, jolloin se ei enää olekaan tyhjä. Eikä sivua kannata jättääkään koskaan aivan tyhjäksi. Eräs kirjoittaja kertoo jättävänsä lauseen kesken seuraavaksi päiväksi aivan tarkoituksella, ja pääsee näin heti kiinni ajatuksesta jatkaessaan kirjoittamista.

Ei myöskään kannata pelätä sitä, että kirjoituksesi ei ole heti ensikirjoittamalla silkkaa kultaa, vaan sitä varten editointi on olemassa. Kun saat sanat, tarinan, tajunnanvirran siirrettyä sivulle, on aika alkaa jalostaa tekstiä, hakea niitä parempia ilmaisuja, sanamuotoja ja kuvauksia ja karsia kaikkea turhaa. Raakaa työtähän se on, ja sydäntä voi riipaista kun tekstiänsä alkaa rankalla kädellä editoimaan, mutta se kannattaa. Siinä vaiheessa voi nimittäin jo alkaa taputtamaan itseänsä olalle, sillä olet jo paremmalla puolella tätäkin kokemusta! Sait niskaotteen kirjoittajan blokista! Ja kun tämän on tehnyt tarpeeksi monta kertaa, tulee varmuus siitä se onnistuu seuraavallakin kerralla. Joten rohkeasti vain kohtaamaan tämäkin mörkö, joka kirjoittajan urallasi saattaa tulla silloin tällöin olan taakse kurkkimaan. Siellä takana se pysyykin ja katoaa varmasti lopulta sinne mistä tulikin.