Moni meistä on varmasti ainakin joskus unelmoinut oman kirjan kirjoittamisesta. Kuinka kivaa olisikaan kirjoittaa oma kirja täysin omasta päästä. Tämä on kuitenkin myös mahdollista jokaisen toteuttaa.

Miksipä ei? Kirjan kirjoittamiseen ei tarvita oikeastaan mitään muuta, kuin mielikuvitusta ja tietokone, jotta kirjoittaminen onnistuu. Jokainen voi siis kirjoittaa oman kirjan vaikkapa ihan vain huvin vuoksi. Kuitenkin, jos haaveilet oman kirjan kirjoittamisesta ammattimielessä, tarvitsee sen jo hieman enemmän panostusta. Silloin kirjasta pitäisi oikeasti saada hyvä ja helposti luettava. Jos kirjalla haluaa tienata rahaa, täytyy sen erottua joukosta ja tekstin pitää pysyä jatkuvasti mielenkiintoisena. Tällöin asiaan perehdytään hieman enemmän ja lähdetään jopa kirjan kirjoittamiskurssille. Kurssi ei kuitenkaan ole pakollinen, vaan voi kirjan kirjoittamiseen perehtyä myös kotona omatoimisesti. Se vain vaatii hieman enemmän energiaa ja oma-aloitteisuutta. Tässä artikkelissa käymmekin hieman läpi ominaisuuksia, mitä tarvitaan kirjan kirjoittamiseen ja mitä asioita tulisi välttää, jotta kirjasta tulisi helposti luettava.

Vältä ainakin näitä asioita kirjoittaessasi kirjaa

Kirjan kirjoittaminen vaatii todella paljon keskittymistä ja omistautumista. Jokainen kirjoittaa kirjan omalla tavallaan, joten on aina vaikea sanoa mitä ei saisi kirjaa kirjoittaessa tehdä. Usein kuitenkin ensimmäistä kirjaa kirjoittavat sortuvat tiettyihin yleisiin virheisiin, jotka on helppo välttää pienellä huomioinnilla. Tässä kappaleessa kerrommekin nämä yleiset virheet, jotta kirjaa kirjoittaessa osaa kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin.Kaikkein itsestään selvin asia on kielioppi ja kirjoitusvirheet. Ole tarkkana kirjoitusvirheiden kanssa ja anna tekstisi aina toiselle osapuolelle oikoluettavaksi, mielellään vielä kolmannellekin. Tällöin voit olla varma, että tekstissäsi ei ole pienintäkään kirjoitusvirhettä. Tämä saattaa jopa kuulostaa hupaisalta, mutta se on kaikkein yleisin virhe kirjoittajilla. Tämä on jo niin itsestäänselvyys, että se helposti unohtuu. Toinen asia on kielioppi. Ota pieni kertaus oman kielesi kielioppisääntöihin ennen kirjoittamisen aloittamista. Jos äidinkielen oppitunneista on jo hurahtanut muutama vuosi, saattaa osa kieliopista jäädä huomioimatta. Pieni kertaus auttaa näkemään pienetkin kielioppivirheet ja nopeuttaa kirjoittamistahtia.

kirjan kirjoittaminen ei ole helppoa

Muista perehtyä kunnolla. Usein uudet kirjoittajat eivät käsitä, että kirjan kirjoittamiseen kuuluu myös suuri määrä perehtymistä. Kirjan kirjoittamisen ohella on osattava hakea suuria määriä uutta tietoa. Tämä tieto on osattava hakea helposti ja myös osattava omaksua mahdollisimman hyvin. Vaikka kirjoittaisitkin kirjan tutusta aiheesta, vaatii se aina oman osansa tiedonhausta. On tietenkin mahdollista kirjoittaa kirja vaikkapa pelkästään omasta elämästä, ilman sen kummempaa perehtymistä. Usein kuitenkin menestyneet kirjailijat haluavat kirjoittaa myös aiheista, jotka ovat ulkona omasta elämästä. Tällöin kirjailijan tulee perehtyä vaikkapa tiettyyn historian aikakauteen.Älä unohda omaa ympäristöäsi. Usein parhaat kirjat on kirjoitettu jostakin kirjailijan havainnoimasta asiasta omassa elämässä. Tällöin kirjailijan tulee osata havainnoida kaikki ympärillään tapahtuva. Havainnointi onkin oikeastaan kaikkein tärkein osa kirjan kirjoittamista, nimittäin havainnoinnilla saadaan ideat kirjan kirjoittamiseen. Oikeastaan itse kirjoittaminen on kaikkein pienin työ, nimittäin hyvä kirja kirjoitetaan mielikuvituksella. Mielikuvitusta taas auttaa lisäämään ympäristönsä havainnointi. Menestyneet kirjailijat ovatkin usein erittäin uteliaita ja seuraavat jatkuvasti ympäristöään ja sen tapahtumia. He löytävät jatkuvasti ajatuksia herättäviä asioita, jotka taas mahdollistavat kirjan kirjoittamisen. Älä siis unohda tarkkailla ympäristöäsi kirjaa kirjoittaessa, nimittäin usein juuri lähiympäristöstä löytää kaikkein parhaat aiheet omaan kirjaan. Tarkkaile kaikkea ympärilläsi tapahtuvaa ja pyri löytämään uusia ideoita ihan läheltä. Kirjan kirjoittaminen on hankalaa ennen kunnollista ideaa, joten tämän takia havainnointi onkin yksi suurimmista tehtävistä kirjan kirjoittamisen aloittamista.