Runo on hyvin taiteellista tulkintaa. Siinä itse kieliopilla ja merkityksellä ei ole niinkään väliä, tärkeämpää on runon esteettisyys. Jokainen lukijakin todennäköisesti tulkitsee runoa eri tavalla. Ikävä kyllä, runojen lukeminen ja tuottaminen on nykyään melko vähäistä. Mutta monet merkittävät laulut, teokset ja kirjoitelmat ovat saaneet alkunsa runosta. Lyriikan kirjoittaminen on myös eräänlaista runoutta.

Nykyään runot eivät tule enää meitä vastaan helposti kouluaikana. Ne voidaan käsitellä lyhyesti ja niitä voi esiintyä esimerkiksi historian opeissa jonkin muun merkittävän asian sivussa. Mutta itse runoutta ei juurikaan enää käsitellä eikä opeteta kouluissa. Ala-asteella vastaan voi tulla jokin värssy, joka kirjoitetaan äitienpäiväkorttiin. Myöhemmin lukiossa runous käsitellään nopeasti ja siihen ei perehdytä sen tarkemmin, joten se menee helposti ohi niiltä, jota aihe ei lainkaan kiinnosta.

Runous on kuitenkin erittäin mukava kirjoittamisen muoto. Runoterapiaa voi harrastaa joko itsenäisesti tai opettajan avulla. Runojen kirjoittaminen onkin erinomaista terapiaa, joka voi auttaa masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Myös oman elämän hankalien tilanteiden kohtaaminen runouden avulla on mahdollista. Uusien kirjoittajien voi olla joskus vaikea päästä alkuun runojen kirjoittamisessa. Paperille syntyy sanoja ja lauseita, mutta ne ovat täysin sekaisin ja tuntuu etteivät ne pääse mitenkään järjestykseen. Mutta se runoudessa onkin juuri hienoa, ettei siinä tarvitse noudattaa minkäänlaista tiettyä kaavaa tai noudattaa kirjoittamisen sääntöjä. Runous on vapautta ilmaista itseään juuri niillä sanoilla ja merkeillä, kun itse haluaa.

Esteiden ylittäminen

Esteiden ylittäminen

Uudet kirjoittajat voivat kamppailla itse aloituksen kanssa. Anna sanojen tulla vapaasti ja ajatusten lentää paperille. Ei ole sen hetken murhe miltä ne kuulostavat ja miten ne sointuvat. Päästä ensin luovuutesi valloilleen. Nauti siitä kirjoittamisen vapaudesta, jonka runous sinulle suo. Monet kuuluisat runoilijat kertovat kirjoittaneensa arkkikaupalla täyttä soopaa, kunnes ajatus ja tunteet ovat vieneet kynän kirjoittamaan jotain merkityksellistä.

On jännä, miten runous on lähes kokonaan unohdettu perusopetuksesta. Sillä on tärkeä vaikutus kaikkiin ihmisiin. Opetetaanhan koulussa matematiikkaakin, joka opettaa lapsille loogista ajattelua ja laskemista. Runous sen sijaan opettaa yhdistämään asioita toisiinsa ja rakentamaan niistä tekstiä. Samalla runous voi opettaa yhteyttä maailmaan, joka on aivan yhtä tärkeää kuin looginen ajattelukin.

Runon kirjoittamisen alkuun voi olla myös vaikea päästä, sillä nykymaailmassa ympärillämme on lukuisia ärsykkeitä. Katsomme televisiota, puhelin soi, selaamme nettiä ja elämässämme vallitsee aika kova jatkuva kiirekin. Runon kirjoittaminen ei onnistu niin kauan, kun joudumme jatkuvasti keskeyttämään sen puhelimen soidessa tai ajatuksemme harhailee selaamaan kännykkää. Runot syntyvät usein parhaiten hiljaisuudessa ja omassa rauhassa. Moni runoilija karkaa pois kaupungin melusta keskelle luonnon rauhaa. Omassa kodissa voi myös luoda rauhallisen ja hiljaisen paikan, sulkea kännykän ja muut ärsykkeet ja saada näin paremmin ajatukset runon pariin.

Mitä enemmän luet runoja, sen helpompaa niiden kirjoittaminen myös on. Tulet hämmästymään, kuinka paljon erilaista runoutta on olemassa. Ja kuinka kummalliselta se voi joskus kuulostaa. Mutta lukiessa erilaisia tyylejä ja sanojen järjestelyä, opit myös itse lisää ja saat ideoita runojen rakentamiseen. Kaikki runot eivät todellakaan muodostu riimeistä ja riveistä, vaan ne voivat kuulostaa jopa täysin omituisilta.

Tärkeintä runon kirjoittamisen esteiden ylittämisessä on siis lähinnä vapauttaa oma mielensä ja kehonsa sellaiseen tilaan, jossa mikään ulkopuolinen asia ei hidasta tai estä sanojen tulemista. Joskus elämässä voi myös tulla vaiheita, jolloin runous ei suju yrityksistä huolimatta. Näin käy joskus jopa kuuluisille runoilijoille. Silloin on parasta antaa runolle tauko ja odottaa elämäntilanteen tasaantumista.