Kirjoititpa sitten ihan vaan omaksi huviksesi, opiskelujen vaatimuksesta, tai ammattimaisessa mielessä, työkalut joita on tarjolla ovat muuttuneet huomattavasti jopa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Teknologia kirjoittajan apuna

Vielä kahdeksankymmentä luvulla kirjailijan parhaita kavereita olivat kynä, muistivihko, ja kirjoituskone, kun taas nykyaikana mukana kulkee älypuhelin, ipad ja läppäri. Fyysisten koneiden lisäksi apua saa sitä kaivatessaan erinäköisistä sovelluksista näille laitteille.

Ilmaiset netissä toimivat kirjoitusohjelmat

Viime vuiosikymmenellä useat omalla läppärillään töitätekevät joutuivat investoimaan erilliseen Microsoft Office järjestelmään, joka tuli asennettavaksi kotiin useiller CD levyille jaettuna. Mac järjestelmän käyttäjät saivat käyttöönsä maksuttomat ohjelmat, mutta saattoivat kohdata ongelmia yrittäessään siirtää kirjoituksiaan Microsoftin tietokoneille. Kirjoittajat joutuivat myös fyysisesti tallentamaan teoksiaan kovalevyille siltä varalta että tietokone hajosi heidän saavutettuaan opuksen viimeisen lauseen. Näihin ja moniin muihin ongelmiin ratkaisuksi ovat tulleet cloud peräiset tekstinkäsittelyohjelmat. Esimerkiksi maksuton Google Docs ohjelma liittyy automaattisesti jokaiseen Gmail sähköposti tiliin, ja tavallisia tekstitiedostoja sille voi tallentaa lähes rajattoman määrän. Tilin omistaja voi myös kätevästi editoida dokumenttejaan kaikissa laitteissa joihin hän on tunnuksillaan kirjautunut, ja jakaa dokumenttien editointi oikeudet muiden gmail tilin omaavien henkilöiden kanssa. Google docsiin on rakennettu sisälle myös äänentunnistus toiminnon, ja kirjoittaja voi halutessaan sanella tietokoneelle pidemmän pätkän tekstiä. Sekä tämä että tekstin kirjoituksen tarkistus tunnistavat suhteellisen hyvin myös suomen kielen.

Ohjelma tallentaa kirjoitusta jatkuvasti, ja sen voi myös asettaa toimimaan offline tilassa tietokoneella jota kirjoittaja käyttää pääsääntöisesti. Järjestelmä myös mahdollistaa elektronisten kirjojen tallentamisen PDF muodossa, mikä helpottaa yksityisesti teoksiaan julkaisevien kirjailijoiden jälkituotantoa. Applen Pages ohjelma toimii firman iCloud tilin kautta samalla tavalla kuin google docs, ja henkilö joka omistaa ipadin, iphonen, ja Mac tietokoneen, voi helposti editoida documenttejaan eri laitteiden välillä. Dokumentit löytyvät myös käyttäjän iCloud tililtä, joten niitä voi tarkastella ja editoida netin kautta koneelta kuin koneelta. Jättiläisten lisäksi netti vetoisia tekstinkäsittelyohjelmia löytyy myös pienemmiltä firmoilta, ja näissä on usein mukana pieniä erikoisuuksia jotka parantavat käyttömukavuutta. Esimerkiksi Draft antaa dokumentin omistajalle mahdollisuuden hylätä tai hyväksyä muiden käyttäjien tekemiä korjauksia. Ohjelma myös mahdollistaa avun pyytämisen anonyymiltä kirjoitus alan ammattilaiselta nappia painamalla, ja sen ominaisuudet helpottavat vanhojen versioiden etsimisessä. Kirjoittaja voi myös helposti avata muissa cloud järjestelmissä aloittamaan kirjoituksia draft ohjelmassa, ja jakaa tuotoksiaan napin painalluksella yleisimmillä blogi sivuilla. Draftin ulkomuoto on yksinkertainen, mikä myös auttaa osaltaan huomion kiinnittämisessä itse kirjoittamiseen, kuten tekee myös ohjelman sisälle rakennettu muistutus päivittäisen sanamäärän saavuttamisesta.

Tarkemmat työkalut

Useat suomalaisetkin kirjoittajat päätyvät kirjoittamaan englannin kielellä laajemman yleisön saavuttamiseksi. Vaikka kirjailija omaisi hyvän peruskieli taidon, usea kaipaa hieman tukea kirjoituksiaan tarkistamaan. Englanninkielisiä tekstin editointi järjestelmiä on useita, ja esimerkiksi Grammarly tarkistaa helposti tekstin kieliopillisten virheiden varalle. Grammarlyn voi ladata helposti ja ilmaiseksi Google Chrome nettiselaimen lisäosaksi.

Tarkemmat työkalut

Kirjoittajan pahin vihollinen on yleensä hän itse, ja monet meistä viettävät enemmän aikaa työn välttelyyn kun sen itsensä tekemiseen. Tähänkin löytyy avuksi useita työkaluja. Yksinkertaisista ajastin työkaluista kirjoittaja voi valita esimerkiksi Marinara ajastimen, joka pitää huolta että töiden lomassa pidetään myös tarpeeksi taukoja. Evernote sovellutus taas auttaa kirjoittajaa tallentamaan muistiinpanoja maailmalla liikkuessaan, Evernoteen voi tallentaa sekä äänitiedostoja että valokuvia suoraan puhelimelta suhteellisen vaivattomasti. Pidempää projektia suunnittelevan taas kannattaa katsastaa sovellus joka laskee kuinka paljon aikaa kirjan kirjoittamisen tulee kulumaan, ja jos deadline on näkyvissä, kuinka monta tuntia päivässä on kirjoittajan käytettävä aktiiviseen työntekoon.