Kirjailijan ammatti on yksi maailman romantisoiduimmista ammateista. Kirjailijan työ ei ole pitkiä aamuja höyryävän kahvikupin kanssa, kellertävien lehtien kiiretöntä selailua ja shamppanjalasin nostelua uuden sopimuksen kunniaksi

Kirjailijan työ on arkea ja rutiinia, päivittäistä pakottamista kirjoittamiseen silloinkin, kun idealähde tuntuu olevan tukossa, taustojen tutkimista ja varmentamista, sähköpostien lähettelyä, kontaktien luomista ja apurahojen anomista. Silti se on yksi maailman suurimpia tyydytyksiä tuovia ammatteja. Miten sitten kirjailijaksi ryhdytään? Onko olemassa kirjailijan ammattikoulu, jossa opitaan menestyksen resepti? Valitettavasti, ja onneksi, tällaista opinahjoa ei ole olemassa. Jokaisen kirjailijan oppipolku on erilainen, ja jokaisen tulee löytää se itselleen oikea reitti. Maailmassa on jo tuhansia kirjailijoita, jotka ovat käyneet  oman polkunsa menestykseen. Osa heistä jakaa ilolla omat kokemuksensa. Valmista, merkittyä tietä ei siis ole, mutta on olemassa vinkkejä, joita kuuntelemalla polun mutkia voi pyrkiä suoristamaan.

Miten elättää itsensä kirjoittamalla

Yleisin kysymys aloittelevalle kirjoittajalle lienee, kuinka kirjoittamisella voi tienata. Menestyneimmät kirjailijat voivat saada oikein mukavat tienestit kirjojen myyntivoitoilla ja mahdollisten elokuvaoikeuksien myynnillä. Kansainvälisesti menestyneet kirjailijat ovat suuria tähtiä, joiden ei tarvitse enää huolehtia työnteosta loppuelämässään. Pelkillä kirjan kustannus- ja myyntivoitoilla toimeentulo on kuitenkin harvojen herkkua. Useimpien kirjailijoiden tuloista suuri osa muodostuu erilaisista apurahoista. Esimerkiksi Suomen Kirjailijaliitto jakaa melko runsaasti apurahoja. Niiden jaosta päättää liiton kirjallinen lautakunta. Apuarahojen saanti aloittelevalle kirjailijalle, joka ei ole vielä julkaissut omaa tuotantoa, voi olla haastavaa. Kirjoittamalla voi tienata onneksi myös eri reittejä. Jos sanan säilä on hallussasi, voit kirjoittaa artikkeleita lehdille tai nettilehdille, voit pitää blogia, tai tehdä vaikkapa editointitöitä freelancerina. Yksi suuressa nousussa oleva ala on sisällön tuotto internetiin – palveluiden siirtyessä nettiin, ajantasaisen, kiinnostavan ja sulavan tekstin kirjoittajien kysyntä tulee kasvamaan jatkuvasti. Mikä parasta, kirjoitustyöt ovat usein hyvin joustavasti hallittavissa. Usein riittää, että juttu on valmis sovittujen aikarajojen sisään. Tämän ansiosta kirjailijaksi haluava voi sovittaa kirjan kirjoituksen ja muut kirjoitustyöt toisiinsa

Haaveena oma romaani?

Kirjan kirjoittamisessa tärkeintä on usko itseensä. Projekti voi olla pitkä, ja kirjoitustunteja tulee kertymään kasapäin. On tärkeää, että uskot syvästi pystyväsi viemään projektin loppuun saakka, ja uskot, että kirjasi tulee olemaan kiinnostava. Ensimmäinen loppuun viety kirjaprojekti valaa itsetuntoa ja kasvattaa luottamusta itseensä. Tästä syystä ensimmäiseksi projektiksi ei kannatakaan valita liian hankalaa aihetta. Voi olla järkevämpää aloittaa mieluummin helpommista projekteista ja viedä ne kunnialla loppuun. Valitse kuitenkin aihe, jonka tunnet hyvin. Näin voit mahdollisesti jatkaa kirjoittamista samasta aiheesta ja uskollistaa alusta saakka kuulijakuntaasi. Pyri tutustumaan aiheeseesi mahdollisimman hyvin, ja pyri syvempään ymmärrykseen. Maailma on täynnä kirjoja, jotka raapaisevat vain pintaa, ja näin ollen eivät herätä yleisön mielenkiintoa. Kirjoittamista voi treenata niin kuin mitä tahansa muutakin taitoa. Hyväksi kirjoittajaksi pyrkivän onkin hyvä lukea ja kirjoittaa säännöllisesti joka ikinen päivä. Tämä vaatii hyvää itsekuria, mutta tuottaa tuloksia. Tekstiä kirjottaessa kannattaa harjoitella kirjoittamaan ihmiselle ihmisryhmien sijaan. Näin teksti muuttuu henkilökohtaisemmaksi ja helpommin lähestyttäväksi.

Haaveena oma romaani?

Kirjan rakennetta pohtiessa miellekarttojen käyttö voi olla suureksi avuksi. Ne auttavat selkeyttämään ajatuksia, ja auttavat näkemään yhteyksiä henkilöhahmojen välillä, kuten lukija tulee ne näkemään. Viikon ja päivän jakaminen osiin auttaa hallinnoimaan ajankäyttöä. Kirjoittamiseen varattujen tuntien ajaksi unohda ulkomaailma. Sulje kännykkä ja pidä huolta siitä etteivät sosiaalisen median ilmoitukset ponnahtele näytölle. Kirjoittaessasi anna tekstin viedä sinua ja heittäydy kertomaasi, liika ajatteleminen voi jopa tyrehdyttää tekstin juoksun. Yksityiskohdat kerkeää hioa kyllä kuntoon.